Single Blog Title

This is a single blog caption
14
jan

Knuffel Kees

Kees van der Staaij, alom gerespecteerd Tweede Kamerlid en souffleur van de Christen Unie bij de Kabinetsformatie. Drie zetels, maar een enorme impact op het regeerakkoord. Met politiek raffinement heeft Kees met zijn flankende steun ervoor gezorgd dat de zorgparagraaf van het Kabinet voor driekwart gaat over medisch ethische kwesties. Euthanasie wetgeving, de embryo wet, verbod op onderzoek met erfelijk materiaal, donorwetgeving en de verstrekking van de abortus pil. Ik parafeer uit het verkiezingsprogramma van de “SGP “: “We mogen er niet achteloos aan voorbij gaan, alsof een nieuw mensenleven enkel een klompje cellen is “. Van Vlissingen tot Staphorst meanderen orthodoxen door de biblebelt. Daar wordt polio geprefereerd boven vaccinatie. Je zou kunnen denken dat de “klompjes cellen“ in deze postcode gebieden nooit tot ontwikkeling zijn gekomen. Wij zijn naar Gods beeld geschapen… Leg dat maar uit aan het meisje dat de rest van haar leven ernstig invalide in een rolstoel hangt.

Ja, met Kees voorop is het inderdaad zo dat Onze lieve Heer vreemde kostgangers heeft. De verontwaardiging over de Nashville verklaring begrijp ik niet. Zijn we vergeten dat we een minderheid in Nederland hebben die het tot kunst verheven heeft selectief te winkelen in de Bijbel? Wie zonder zonde is… en heb uw naaste lief, dringen het christelijke hersenvliezen blijkbaar niet binnen. Selectief winkelen… het lijkt de zorg wel met dezelfde willekeur aan argumenten van voor- of tegen de marktwerking. Ik sprak laatst een CEO van een zorgverzekeraar, die kwam met een vergelijking over wat stomamiddelen in India zouden kosten. Mijn reply was dat zijn salaris daar ook vast een stuk lager zou zijn. Een andere CEO had autoschade en ging naar het autoschade bedrijf. Er was tevens iets met zijn band, maar voor dat herstel moest hij naar een toegewezen bandenspecialist. Stoom uit zijn oren: schande! Zo hebben jullie de zorg ook georganiseerd reageerde ik koeltjes. Geen zorg, we zijn nog steeds goede vrienden.

Herman Tjeenk Willink is er één van een geheel andere orde. Deze staatsman van formaat formuleert altijd zorgvuldig zonder zijn boodschap te verhullen: “Mijn zorg is dat we de publieke zaak structureel aan het uithollen zijn. Marktdenken hoort niet thuis in de publieke dienstverlening.” is zijn stelling. Niet dat dit ook maar een dag het nieuws domineert. In zo’n boodschap zit domweg te weinig sex. Wanneer gaat Kees op zondag eens met een stokje in de mierenhoop van de marktwerking roeren? Van mij mag Kees met de labrador-achtige blik in zijn ogen zeggen wat hij wil. Dat vind ik een verworvenheid in dit gave land. Met het oog op de provinciale verkiezingen en daarmee de samenstelling van de Eerste Kamer toont Kees over een subtiel gevoel voor timing en impact te beschikken

Als Kees met net zoveel gereformeerd raffinement dezelfde verontwaardiging zou weten te veroorzaken over de marktwerking in de publieke dienstverlening… Dan weet ik het wel. Maar vooralsnog is mijn opvatting dat net als bij dat onnozele TV programma 6 Inside, met het talking head, de Nationale roddel nicht Albert Verlinde, eens maar nooit meer en verder zand erover en gewoon weer een… knuffel Kees.

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.