Single Blog Title

This is a single blog caption
14
feb

Fleur Klage-maar

Fleur is één van trouwste aanhangers van Geert en woordvoerder zorg voor de PVV. Haar betogen over het einde van het Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuis hebben steevast een onheilspellend karakter die het einde van de wereld aankondigen. Het jezelf profileren in de Tweede Kamer door in de zorgput te graven met een theelepeltje, is door Klage-maar tot debatkunst verheven. Met een ingebouwde rookmelder struint dit Kamerlid de Nederlandse zorg af. Het adagium is waar rook is, is vuur en… natuurlijk een Kamermicrofoon! Mijn stelling is waar rook is, moet ook een pyromaan zijn. Met beleid heeft dit allemaal weinig te maken. Persoonlijke profilering en partijpolitieke belangen zijn belangrijker geworden dan de vraag of de zorg gebaat is met dit soort verbale diarree in het huis van de democratie. Dat Fleur in zowel in het Slotervaart-en IJsselmeerziekenhuis met open armen is ontvangen moet iets zeggen over de totale wanhoop die daar heeft geheerst. En wanhoop… laat dat maar aan Fleur met haar RTL Boulevard genen voor dit soort ellende. In mijn opinie is de zorg in Nederland door publiek private samenwerking al jaren een kroonjuweel en iets om enorm trots op te zijn. Toegankelijkheid en solidariteit zijn gewoon heel goed geborgd. Moet je natuurlijk geen Fabry hebben natuurlijk.

De betaalbaarheid schijnt echter onder druk te staan. Ook dat is een gochme, omdat iedere accountant je zal vertellen dat er behalve een kostenkant ook een opbrengstenkant is. De toegenomen levensverwachting is bijvoorbeeld vanaf 2002 tot nu met 10 jaar gestegen. De productiviteit en kwaliteit van leven zijn geweldig vooruit gegaan. Maar deze opbrengsten zijn in geen ministerie in te boeken. Het is nog niet zo’n gek idee dat ze dat in Buthan heel anders zien en doen. Daar is niet het bruto nationaal product, maar het bruto nationaal geluk de belangrijkste indicator hoe het er met de economie voorstaat. In Nederland is er nog veel te doen, maar er zijn ook zeker grote doorbraken bereikt. En voor de de duidelijkheid… dat is niet te danken aan homeopathie.Baat het niet, het schaadt wel, dat is mijn idee. Niet de placebo werking van homeopathie natuurlijk, maar wel het diep aangewakkerde wantrouwen van sommige politici in de zorg.

Het zorgdebat kan dit land nog splitsen, waarbij we ons als Lemmingen van het Tweede Kamergebouw storten. Ik heb  in een vorig leven ook tuinarchitectuur gedaan. Waarom ik daar juist nu aan moet denken is dat als het over de zorg gaat veel Kamerleden geen zelf terugsnoeiend vermogen hebben. Fleur zeker niet. Die loopt gewoon weer naar de Kamermicrofoon en…Klage-maar

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.