Single Blog Title

This is a single blog caption
22
dec

Column Henk Pastoors: De Heer is mijn Herder… de Apotheker mijn Gids

De tijd dat onze natie God-vrezend was dateert godzijdank alweer van even geleden. Het geloof in eigentijds leiderschap, autoriteit en maatschappelijke relevantie is echter van alle tijden, maar anno 2015 in de openbare farmacie van Maastricht tot Den Helder voelbaar. Met het zogenoemde Piggelmee-initiatief van zeven huisartsen slaat het roer definitief om. Het actuele sentiment tegen zorgverzekeraars wordt hierin perfect – maar ook constructief – uitgenut, waarbij de openbare farmacie langs de kant wat beteuterd staat te kijken.

Het verlangen naar ook zo’n klinkend resultaat moet binnen de KNMP groot zijn en heeft inmiddels tot opvolging geleid. Er is echter één belangrijk verschil tussen apothekers en huisartsen. De huisartsen framen hun boodschap gewoon beter. ‘Huisartsen vormen slechts 4% van de zorgkosten en door hun belangrijke poortwachtersfunctie weten zij een enorme stapeling van zorgkosten in de verdere keten te voorkomen.’ Om dat te geloven heeft de LHV geen preekstoel nodig. Ze is het zelf. Dit geloof is maatschappelijk aanvaard en wordt door ons devoot beleden. Kom met zo’n helder verhaal maar eens aan bij apothekers.  Een ander verschil is dat de LHV wel over een afdeling communicatie beschikt. Alle media-aandacht gaat in de kern steevast feitelijk over de portemonnee van de huisarts, maar wordt in de onderbouwing altijd vanuit het belang van de patiënt gecommuniceerd. Lijkt ONVZ wel over de vermeende vrije artsen keuze. Ook helemaal niet waar, maar briljant gevonden.

Recent nog heeft de KNMP de media opgezocht over de kosten van het substitutiebeleid. De kosten voor de apotheker welteverstaan! Dat staat best wel stoer voor de eigen parochie. Zonder enige twijfel is het een terecht punt, maar er is geen verzekeraar, geen politicus, geen patiënt die hiervan zo geëmotioneerd raakt dat het hem of haar aanzet om met de collectebus in ‘deze gemeente’ rond te gaan.
De KNMP had kunnen framen dat de uitleg van het substitutiebeleid aan de balie het oplossen van de problemen van zorgverzekeraars is, en dat daarmee primaire taken en dienstverlening in de apotheek in het gedrang komen. Dat moet tussen de oren komen.

Er is nog veel te doen in de openbare farmacie. Wat te denken van patiëntveiligheid, medicatiecheck, therapietrouw, doelmatig afleveren, gidsfunctie, gezondheidswinst, waarde-creatie, de menselijke maat, etc., etc… Als de openbare farmacie dat geloofwaardig gaat onderbouwen ga ik zeker weer naar mijn kerk en is  ‘De Heer mijn Herder… en de Apotheker weer mijn Gids…’
 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.