Single Blog Title

This is a single blog caption
22
dec

Column Henk Pastoors: We hebben je nodig

Beste Marcel,

Allereerst wil ik je ook langs deze weg hartelijk feliciteren met je promotie over het onderwerp therapietrouwverhogende interventies door de apotheker.
Je bent apotheker in dat rebelse kraaiennest in Amsterdam. Ik ken je als een zeer betrokken, zeer innemend mens die bovendien ontvankelijk is voor een goed gesprek over de betekenis van openbare farmacie. Vanuit deze invalshoek ben ik benieuwd of jij met mij van mening bent dat er in de grote steden, dus ook in Amsterdam, de helft van de apotheken dicht kunnen zonder dat hiermee enige gezondheidsschade zou worden veroorzaakt?

Zou je net als ondergetekende een substantieel gedeelte van de opbrengsten van het sluiten van apotheken willen aanwenden voor het verwezenlijken van innovaties in de eerste lijn? Door welke overwegingen zou jij je laten leiden? Ben je net als ik van mening dat de openbare farmacie in de huidige vorm duur is, nauwelijks aantoonbaar gezondheidswinst oplevert en niet meer voldoet aan de maatschappelijke verwachting van een full service hospitality ingericht bedrijf? Dat het zeer aannemelijk is dat professionals van de Hogere Hotelschool een zeer positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan het klantgericht zijn in de apotheek? Zou je je net als ik ongemakkelijk voelen als je in je eigen apotheek zit te wachten en een baliegesprek meekrijgt over hoe je een vaginale crème inbrengt?

Waar zit jouw zorgdroom Marcel en hoe ga je dat fiksen? Wanneer gaat de KNMP melden dat je voorzitter geworden bent of heb jij net als ik (en Minister Schippers) het idee dat instituties het probleem van zorgverandering tegenhouden en jij dus nooit voorzitter zal worden? Zie jij in de combinatie van handel en zorg een beperking of juist een kans? Ben jij net als ik van mening dat toen er nog goud geld in de openbare farmacie werd verdiend de afslag is gemist om aan waardecreatie in de openbare farmacie te doen? Zie jij ook dat de apotheker geen distributie nodig heeft als onmisbare schakel in de eerste lijn?

Ongetwijfeld maak ik me net als jij zorgen over het feit dat het medicijn van de troost, aandacht, begeleiding, veiligheid en jouw zo geliefde onderwerp van therapietrouw als kostenpost wordt gezien. We moeten snel een biertje doen bij Cafe Wildschut, ben zo nieuwsgierig naar jouw ideeën hierover. Maar blijf bovenal nog lang apotheker, we hebben je nodig Marcel Kooij.

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.