Single Blog Title

This is a single blog caption
9
sep

Stervende vlieg

Eind augustus kwam ik terug in mijn geliefde Amsterdam van een internationale studiereis. Nu liep ik daags daarna langs Huize Lydia, een zwaar gesubsidieerde opvangplek voor verwende bejaarden uit Oud Zuid. Via een zijraam had ik een interessant inkijkje waar die bejaardenberg eigenlijk mee bezig was. Vandaag lagen de was- en watergolfjes op hun rug, armen en benen in de lucht, lichtjes schuddend met de handen en voeten. Het was yoga, waarbij de stervende vlieg werd geoefend. De yoga ging nog even door en ik zag de Downward Facing Dog, Crescent Lunge en de Cat-Cow pose voorbijkomen. De meesten met een legging van twee maten te klein, drie met een korte broek met veel te wijde pijpen. Detaillering van dat inkijkje zal ik u besparen.

Nog even en ze krijgen allemaal een persoonlijk brief van Pia Dijkstra dat hun tijd erop zit. Er zitten vast nog wel een paar bruikbare organen in. De hersenen meestal niet, want hier in Oud-Zuid staan die op standje zeuren en klagen. Nog erger is het als zij zich met de elektrische fiets door Amsterdam bewegen. Boodschappen doen bij Albert Heijn en de fietshelm op houden omdat die zo diefstal gevoelig is. Nu slikken de meeste bejaarden zoveel pillen dat je ze gerechtvaardigd bij het chemisch afval zou kunnen leggen. Maar, eerlijk is eerlijk, achter de geraniums krijg je ze niet. In café Wildschut komen ze eens per week als een soort hangouderen bridgen. Met wat geluk brabbelen ze tussen alles door onophoudelijk over hoe leuk en intelligent de kleinkinderen zijn.

Toch zijn existentiële levensvragen van ouderen niet anders dan die van jongeren. Wat te denken van relevant zijn, aandacht, gezien worden, intimiteit en naar horen zeggen zelfs seks. Een essentieel verschil is als je echt oud wordt je meer op crematies komt dan op leuke feestjes. Je koerst met nog één of twee bochten te gaan recht op je eigen sterfelijkheid af. Kom met zo’n verhaal maar eens bij jongeren aan. Die spuiten en snuiven alsof ze het eeuwige leven hebben.

Gisteren werd ik bijna aangereden door een pizzabezorger. Helm hangend aan het stuur, petje achterstevoren op. Hij snauwde mij toe: uitkijken ouwe! Slecht geslapen die nacht. Het is tijd voor zelfreflectie. Ik ga me morgen aanmelden bij Huize Lydia… tijd voor de stervende vlieg.

 

Henk Pastoors

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.