Single Blog Title

This is a single blog caption
27
aug

Mens-is

Je zult maar een depressie hebben en in de wurgarmen worden gedreven van psychologen en psychiaters. Deze hebben de neiging je voor eens en altijd naar een of ander DBC toe te praten. De “koplopers” zijn psychologen en psychiaters die geen contract willen met zorgverzekeraars. Volgens deze zorgverleners is 80 procent van de Nederlandse bevolking depressief en de andere 20 procent ook niet in orde. Voor wie dat wil is het menselijk brein een onuitputtelijk bron van inkomsten.

Ik vind het super dapper dat Menzis behandelaren die beter presteren ook meer gaat vergoeden. Bij die professionals wil ik met al mijn zielenpijn best op de diva liggen, gerustgesteld worden, getroost worden en een weg vinden om uit de troosteloosheid van mijn depressie te raken. Pieter Derks heeft met zijn audio column Menzis op de hak genomen. Nu moet u weten dat ik onder mijn vrienden ook een aantal zorgprominenten heb en ze vonden de afzeik column geweldig. Ik vond het taalkundig leuk gevonden, maar verder sentimenteel gejank net als het commentaar van Damiaan Denys, de voorzitter van de NVvP.

Zo stelde Denys dat in de geestelijke gezondheidszorg het effect van een behandeling nu eenmaal niet aantoonbaar is. Hoe durf je dat hard op te zeggen. Het lijkt wel of we het hier over homeopathie hebben. Of nog erger: anti rimpel crème. Daarvan weten we zeker dat het niet werkt, dat zie je toch elke dag om je heen. Menzis vergoedt in lijn met de standaarden alle behandelingen voor een depressie. Nu wil deze regionale zorgverzekeraar invulling geven aan goed verzekeraarschap en krijgt ze een karrevracht verbale verontwaardiging over zich heen. Ik ben ook blij dat Ruben Wenselaar niet mijn makelaar is. Hij zou mijn huis eenvoudig weg niet kunnen verkopen. Dat kon hij met dit verhaal in Nieuwsuur ook niet. Maar gelijk heeft hij wel en ik vind het moedig dat hij namens Menzis dit signaal heeft afgegeven. De GGZ verdient alleen al vanwege het leed wat er onderligt een kwaliteitsimpuls.

Het is treurigheid ten top dat de beroepsgroep dat zelf nauwelijks weet te organiseren en zich gesteund weet door de hypocriete geveinsde verontwaardiging in de samenlevingen, zorgprofessionals en mijn vrienden. De GGZ is verziekt met emotieorgels als Bram Bakker. Ze houden meer van zichzelf en de portemonnee. Dat Menzis het domein van de GGZ binnentreedt en zich daar betrokken en verantwoordelijk voor voelt pleit geweldig voor goed verzekeraarschap. Oké met deze column ben ik wellicht een paar vrienden kwijt maar daar heb ik geen enkele zorg over. Ik heb er genoeg en bovendien geen last van verlatingsangst of een lek in mijn aura. Lazer op … de zorg moet zelf aan de bak. Of … moet ik mij er maar bij neerleggen want de Mens-is

 

Henk Pastoors

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.