Single Blog Title

This is a single blog caption
6
nov

Klotevaartziekenhuis

Over de IJsselmeerziekenhuizen kan ik weinig anders zeggen dan dat we allemaal wisten dat deze door de graaiarmen van Loek Winter en Willem de Boer langzaam wegzakten in de zware zorgklei van de polder. De Bijbelbelt niet waar… “God geeft… God neemt.” Ook het Slotervaart is al jaren een gotspe. U hoeft bij mij geen Wob-verzoek in te dienen om de rapportages van medische specialisten over wanbeleid en achterstallig onderhoud te ontvangen. Ik doe ze u graag toekomen. Aan het oordeelsvermogen van patiënten ervaringen, alle PROMs ten spijt, hecht ik geen enkele waarde meer… “Het was er altijd zo gezellig’’ jammeren patiënten en medisch specialisten zij aan zij. Leed heb ik geenszins. Juist niet. Ik heb de overtuiging dat privaat geld en publiek belang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat wij daar heel veel aan te danken hebben. Kijk naar verkeersveiligheid, drinkwater voorziening, wetenschap en ja… zelfs de zorg.

Maar juist op de dag van de failliet verklaring van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen ontstond de langste file ooit in ons land. Ruim 1100 Kilometer naar het schijnt, omdat honderden patiënten kris kras in ambulances door Nederland zijn gereden om te kijken waar ze de goedkoopste heup kunnen krijgen. In het UMC één passen om vervolgens te bedanken en de heup op internet te bestellen, omdat toch niemand aan de buitenkant kan zien dat deze gewoon uit een Batavia-zorgoutlet komt. Feit is dat we allemaal zo boodschappen doen. Leve de marktwerking. De zorg staat voor een enorme metamorfose van Care-Airbnb. De vrije markt is op drift geraakt met de file als gevolg. Afslag Zuyderland, Amstelland en Zaandam zou je volgens de BDO rapportage beter links kunnen laten liggen. Persoonlijk verdenk ik deze ziekenhuizen van een samenzwering met de donorplannen van Pia Dijkstra. Je komt met een ingegroeide teennagel naar binnen en je gaat klinisch dood naar buiten. Een kortere route is er niet.

Gelukkig is er nog iemand verstandiger dan de giechel fractievoorzitter van D66. Rob Jetten die met zijn 31 jaar politieke braaktaal antwoorden geeft, alsof hij al 32 jaar in de Tweede Kamer zit. Jetten doet mij erg denken aan een blij EO gezicht die met Bijbelse vrolijkheid verkondigt hoe hij de voorzienigheid heeft geregeld en de zorg van de failliete ziekenhuizen nu in veilige handen is van curatoren. Zelfs onze premier is echt boos op Buma, die het rendementdenken in de zorg van de VVD publiekelijk hekelt. Dat toegankelijkheid en kostenbewaking regelmatig botsen is evident. Maar Buma is perfect in het aanjagen van vals sentiment en het schetsen van karikaturen. Beelden zijn sterker dan cijfers, want het beeld dat er alleen maar wordt bezuinigd is bewust onjuist gekozen. Sinds 2000 zijn de zorguitgaven immers verdubbeld. Mijn opvatting is dat er niet teveel marktwerking, maar te weinig marktwerking is.

Het is goed dat ziekenhuizen failliet gaan. Samen met veel zorgprofessionals is het ook mijn overtuiging dat kwaliteit de kortste weg is naar doelmatigheid en dat de zorg, de politiek, zorgverzekeraars en de inspectie hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar zeker is “Kappen met Klotevaart ziekenhuizen.”

Henk Pastoors

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.