Single Blog Title

This is a single blog caption
12
dec

Kerst 2017: Alles van waarde is… kwetsbaar  

Daar staat’ie in uw huiskamer. De mooiste Nordmann die er is. Natuurlijk wens ik u toe, dat ook dit jaar uw boom weer tot de hemel ‘rijkt’.

Aanmoediging om alles wat voor u van waarde is in uw kerstboom te hangen heeft u ongetwijfeld niet nodig. Natuurlijk heb ik het dan niet over het  banksaldo, uw laatste Bitcoin aankoop, de offerte voor uw nieuwe leaseauto of wellicht uw vakantieplannen voor 2018. De piek in de boom zal zéker niet opgetuigd zijn met het laatste voorstel van uw zorgverzekeraar. Ikzelf lees liever de brochure van mijn nieuwe vakantie dan de polisvoorwaarden van mijn zorgverzekeraar. Die eerste is trouwens ook een stuk duidelijker.

Veel van de zaken hebben eigenlijk helemaal niets met waarde te maken. Bitcoins: je kan ze niet eens zien, laat staan eten, het houdt je niet warm. Ze zijn niet bedoeld om Rohingya, die stakkers met een stukje bovenlijf op twee satéprikkers, een fatsoenlijk onderdak te bieden. Bernhard junior heeft er vast een aantal van. Maar een Bitcoin is toch slechts een stukje computercode welke inmiddels meer dan vijftienduizend euro waard is. De financiële markt is enthousiast, dus kan het geen probleem zijn… zou je zeggen. Je kan veel van die jongens op de financiële markten zeggen, maar optimisten zijn het wel.

Het is een malle wereld. Vijfduizend euro voor een bitcoin is veel te weinig, tweehonderd dollar voor een slaaf in Libië veel te duur. Allemaal een kwestie van vraag en aanbod? Is het marktwerking? Maar ach, iets waar niemand iets van snapt en iedereen het over heeft moet toch waarde hebben. Een stapel stenen in Amsterdam is toch ook opeens een fortuin waard? Leven we in onze eigen Tulpenmanie van 1637?

Waar komt überhaupt de behoefte vandaan om waarde aan dingen toe te hechten. Goud! Waarom schaatsen ze zich daar de longen voor uit hun lijf, wordt er doping gebruikt om het te winnen, worden er kluizen voor opengebroken en juweliers voor beroofd. Alles van dit soort waarde is willekeur. Het zijn cijfers op een scherm. Wat is eigenlijk echt van waarde

Een huis kan je kopen. Een thuis valt je toe. Liefde, troost, genegenheid, zingeving, aandacht en meedoen. Hangt daar ook een prijskaartje aan en wie gaat daar eigenlijk over? Met de hamer van het geld in je hand zie je in alles spijkers met euro’s. Als je de cijfers van het CPB moet geloven leven we onderhand in een gouden eeuw. Voor de impact op het Bruto Nationaal Geluk is geen rekenmodel.

Als je gezond bent ben je bezig je kerstboom op te tuigen. Als je ziek bent kan de kerstboom nu al bij de deur en weet je als geen ander dat een goede gezondheid ook voor 2018… alles van waarde is.

Fijne feestdagen, Henk Pastoors.


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.