Single Blog Title

This is a single blog caption
22
dec

Gerben Klein Nulent, Domine miserére nobis

Hebben we net het Urbi et orbi gehad, begin ik met Domine miserére nobis. Heer, ontferm U over ons en natuurlijk moet ik dan aan onze KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent denken. Maar vooralsnog zit ik in Vlaanderen bij de begrafenis van Gabriella De Swert, 85 jaar oud geworden, en volgens een aantal ingewijden geheel onverwachts overleden. Ja, die Vlamingen hebben humor. Er is op verzoek van overledene een klassieke Hoogmis. Hoewel dat niet meevalt op vrijdagmorgen. Het voltallige koor, vier vrouwen van minimaal 75 jaar met keurig watergolfje en een ‘weigerkoster’. De wierook, de heer is met u, de goede woorden over de dode, de tranen, je zou er zo bij gaan liggen. Gabriella De Swert, weduwe van Walter Toubhans. Beiden hadden het graf al jaren geleden gekocht en tot grote opluchting… naast de lokale apotheker. Nou, daar knap je van op. Als de apotheker door het gerommel naast hem zou ontwaken, zou hij zich wellicht toch omdraaien in zijn graf. De witte jas… weg. Zijn bereidingskunst… weg en qua imago… volgens vele onderzoeken staat de farmacie inmiddels gelijk met wapenhandel en het bankwezen. Je zal het maar zijn… apotheker. De vorige voorzitter van de KNMP was liever op een kunstbeurs of in goed gezelschap in een restaurant, dan in zijn apotheek. De huidige heeft wat mij betreft iets van een grote Engel, de vleugels ontbreken maar voor de farmacie zit hij zeker op de goede plaats.

Dat zal wel nodig zijn ook. De farmacie staat aan de vooravond van een enorme ontwikkeling, waarbij het geleuter over het honorarium, door apothekers tot een kunst verheven, in het niet zal vallen. Het verwijt dat zorgverzekeraars alleen aan de kosten-kant hebben geknepen, is autistisch van aard. Apothekers hebben verzuimd hun waardecreatie aan te tonen. En dan nu ook nog de kanteling van het vak die het best te typeren is van aanbod-gestuurd naar vraag-gestuurd. Technologische ontwikkelingen als personalized medicijn, wearable, het persoonlijk medisch ‘HealthVault-dossier’ gebruikt in Zweden als EPD, de veranderde focus van ziekte naar welzijn, daar zijn nauwelijks de dure stenen van een apotheekbedrijf voor nodig. Wel de data, en die heeft de apotheker. Het is interessant wat er bij Ncontrol en Mediq op dit vlak is gebeurd. Patiënten-data worden nauwkeurig gemonitord, geanalyseerd, gerapporteerd en van interventies voorzien. Niet het geneuzel van Frans Moss – de KNMP-jurist over dat een patiënt in het gelijk is gesteld over het niet hoeven betalen van het eerste uitgifte gesprek – is relevant, maar de impulsen die de huidige voorzitter van de KNMP aan de apotheek van de toekomst gaat leveren. Het vak, de betekenis van een toekomstbestendige openbare farmacie, de veranderende maatschappelijke verwachtingen, maar vooral de menselijke maat die ik in de apotheek van morgen niet wil missen .

Gerben Klein Nulent…… Domine miserére nobis, Heer, ontferm U over ons!

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.