Single Blog Title

This is a single blog caption
5
dec

Antoinette Heksenberg

U kent haar wel Antoinette Heksenberg, o.a. van Tros Radar. Een heks die op maandagavond in de mist boven het mediapark in Hilversum zweeft. Ze is overtuigd lid bij de Adventisten kerk. Net als Marianne Thieme van de hamsterpartij in de Tweede Kamer. Markant is het dat als‘n eenling van die idiote dingen roept, we zeggen dat die persoon in de war is. Maar… als het er paar duizend zijn, noemen we het opeens religie. Ik ben heel erg van het vrije woord dus het maakt mij niet veel uit. Aan inenten doen ze in die club trouwens niet, dus…

Maar om nou half Nederland over de toeren te brengen met paranoïde onderwerpen over zorgverzekeraars, hulpmiddelen en een totaal falend zorgsysteem, komt mij niet over als een verantwoorde besteding van publiek geld.

Voor Heksenberg is de Bijbel goed beschouwd de absolute waarheid en onfeilbaar. Als je haar moet geloven gaat “het circus van privaat belang in de zorg als een racebaan” en staat alles bij de publieke zorg volledig op de rem. De feiten kloppen gewoon niet. Ze is verslaafd aan problemen en gedraagt zich als een drama-Queen waar Gordon nog een puntje aan kan zuigen.

Zo zijn de beheerskosten van zorgverzekeraars extreem laag en is het een feit is dat er nog nooit zoveel geld in Nederland aan de zorg is uitgegeven. Publiek geld wel te verstaan. En maar janken op maandagavond. Het is alsof ik naar een zorgdebat in de Tweede Kamer kijk. Want net als het emotie-orgel Heksenberg willen zij ons doen geloven dat Nederland in staat van ontbinding verkeert. Ze hangen daarmee een zichzelf aangemeten “statuscoop“ om die je incidenteel alleen nog bij medisch specialisten zult aantreffen.

Kijk, misschien heb ik in deze column wel een grote bek, juist omdat ik volgens mijn ex eigenlijk maar een klein “ding“ heb. In termen van woordvoerders-taal voor politici zou mijn reactie voor de camera zijn: ,,Ik ontken alles’’. Maar sinds ik een enthousiast medicijn gebruiker ben, weet ik dat je bij de apotheek toch vooral als een schooljongen wordt toegesproken. Ik voel me daar een figurant in de vete tussen de zorgverzekeraar, huisarts, apotheek, de politiek en Tros Radar. Voor een leek een ondoorgrondelijke slangenkuil waar Heksenberg graag nog wat Tros gif in spuit.

Op feestjes zijn het misschien leuke gesprekken, maar deze beschouwing is somber. We willen en eisen meer van het zorgstelsel, maar graag wel minder betalen. Dit gaat onmogelijk samen.

Deze hypocrisie wordt op maandagavond NPO 1, 20.30 uur, breed uitgemeten en wij hangen met zeshonderdduizend kijkers voor de buis… Natuurlijk mag je best kijken, maar niet geloven die… Antoinette Heksenberg.

Henk Pastoors

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.