Single Blog Title

This is a single blog caption
16
apr

Allemaal vrouwenkul

Flauwekul, zo zou je deze column kunnen typeren, maar niets is wat het lijkt. Ik zie vooral mannelijke managers en bestuurders die zich hysterisch gedragen. Statistisch verantwoord? Er zijn gewoon meer mannelijke managers en dat houden ze ook graag in stand.

Verongelijkt, met managementtaal doordrenkt, vol testosteron en hyperventilerend in vergaderingen aanwezig. Mijn waarneming zegt dat mannen zich grosso modo met genoegen verkneuteren aan zichzelf aangedaan management leed. Vrouwen zijn veel pragmatischer… Carina Hilders, Diana Monissen, Marjolein de Jong, Jolande Sap, Paulien Meurs, Josette Fijnman, Marian Kaljouw,Toosje Valkenburg en Anna van Poucke zijn topvrouwen met een grote impact op de zorg. Hoe dat komt? Wellicht omdat ze baringspijn hebben doorstaan en wij mannen al janken bij een griepje. In de zorg hebben we behoefte aan dappere bestuurders. Wat zou ik graag zien dat deze dames een alternatieve paragraaf zorg voor het kabinet schrijven. Niet twee pagina’s politiek embryonaal gewauwel over medisch ethisch kwesties. Het framen van dit soort issues maakt voor mij duidelijk dat de urgentie van de echte zorgvraagstukken politieke consensus verweesd zijn. Zo is er een hoogleraar uit Tilburg die stelt dat de maakbaarheid van de zorg een illusie is. Ieder jaar stijgen, ongeacht de kleur van het kabinet, de zorgkosten substantieel. Volgend jaar wellicht meer dan 100 miljard. Volgens Hugo de Jonge kunnen we van de drie miljard die de aanleg van de van de Noord-Zuidlijn heeft gekost twee weken zorg verlenen. Maar zorg en politiek zijn een gevaarlijk mengsel. Het gevecht om de beste plek op de apenrots speelt altijd. Of vrouwen eenmaal aan de bestuurderstafel echt anders zijn zou ik eens aan Dick Swaab moeten vragen. Duidelijker is momenteel het standpunt van Minister de Jonge die stelt dat de zorg bezwijkt onder de marktwerking. Er moet meer samenwerking en minder tegenwerking komen. Het klinkt zalvend… als Haarlemmerolie. Je kan het ook anders zien.

Huisartsen, apothekers en de meeste specialisten zitten allemaal in de verleiding van productie, omdat ook zij in de kern publiek privaat georganiseerd zijn. Al het fulmineren  ten spijt. Quotes als Hoofdlijnen akkoorden zijn het nieuwe budgetteren en we zijn in de zorg  tegen marktwerking maar voor ondernemerschap. Ik zie ze toch vooral als stemmingmakers die met een OV fiets op het podium van Zandvoort mee willen racen. Het is ter overdenking of er een positieve relatie bestaat tussen geld verdienen aan zorg… en het steevast hoog scoren in welke ranking lijst dan ook. Haal de Wlz uit de VWS begroting, dan zijn de zorgkosten Europees gezien heel behoorlijk. Deze week had ik het over dit standpunt tijdens een Derde Kamerdiner. Ze keken mij allen wat meewarig aan. Ik hoorde ze denken… allemaal vrouwenkul.

 

 


Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.